Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthon

Cím: 2143. Kistarcsa, Szent László u. 2.

Tel-fax: 06-28/470-090,

E-mail: papnek@lutheran.hu

Intézményvezető: Juhász Eszter, tel:06-20/824-5098

Lelkész: Johann Gyula, tel:06-20/824-2074

Mottónk: „Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok…” (Máté 25:35.)

Szeretettel köszöntjük!

Intézményünk Kistarcsán található, kertes, családi házas környezetben.

Kistarcsa dinamikusan fejlődő település, mely 2005-ben városi rangot kapott. A település a budapesti agglomeráció első körgyűrűjéhez tartozik, közvetlenül határos délnyugatról a Főváros XVI. kerületével. (Kistarcsán működik Pest megye legnagyobb kórháza, mely Flór Ferencről kapta a nevét.)

Személyautóval a 3. sz. főúton, és tömegközlekedési eszközzel (HÉV, Volán busz) egyaránt jól megközelíthető. A HÉV megálló és a Szeretetotthon közti távolság gyalogosan 5 perc alatt megtehető. A város területén helyi buszjárat is közlekedik

kistarcsa-otthon

A Szeretetotthon 1931-től más-más körülmények között, de folyamatosan teljesíti szolgálatát, biztosítja az idős testvérek ellátását.

Az ország egész területéről fogadunk jelentkezőket: elsősorban özvegy papnék, diakonisszák, lelkész hozzátartozók és magukra maradt idős hölgyek gondozását, ápolását végezzük. Szabad férőhely esetén azonban segíteni tudunk a környéken élő ellátásra jogosultakon is.

Jelenleg 30 fő gondozására van lehetőségünk.

A lakók egy-, illetve két ágyas szobákban élnek. Beköltözéskor a szoba nagyságától függően hozhatják személyes bútoraikat, használati tárgyaikat.

Az Otthon földszintjén található az imaterem, mely a lakók mellett a város evangélikusai számára is nyitott.

A Szeretetotthon saját konyhával, ebédlővel, mosodával rendelkezik. A saját konyha lehetőséget ad arra, hogy a lakók életkori sajátosságuknak megfelelő étkezésben részesülhessenek.

A szintek közötti közlekedést az épületen belül lift biztosítja.

Az otthonnak szép parkosított, öntözőberendezéssel, padokkal, filagóriával ellátott udvara van, mely a lakók pihenését, felüdülését szolgálja.

Szolgáltatásaink:

•        Napi 3x-i étkezés

•        Takarítás-mosás

•        24 órás ápolás-gondozás (szakképzett munkatársakkal)

•        orvosi ellátás

•        reggeli áhítat, vasárnap és ünnepnapokon istentisztelet

•        szabadidő hasznos eltöltése (kézműves és kulturális programok)

Leggyakrabban feltett kérdések:

Hogyan lehet bekerülni?

  • Minden esetben személyes találkozásra van szükség, hogy bemutathassuk Otthonunkat, szolgálatunkat és részletesen beszéljünk a lehetőségekről. Ekkor kerül átadásra a jelentkezési lap, melynek kitöltése és beadása után elvégezzük az előgondozást. Ez után az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői intézet megállapítja, hogy a jelentkező jogosult-e idősotthoni ellátásra.
  • A hivatalos dokumentumok beszerzése után már csak ki kell várni a szabad férőhelyet.

Mennyit kell várni?

  • A várakozási időszakot több külső körülmény határozza meg. Lehet pár hét, de akár egy év is. A jelentkezők közül nem mindig a sorrendiség dönti el a beköltözés idejét, sokkal inkább a rászorultság.

Mennyit kell fizetni?

  • Havonta személyi térítési díjat kell fizetni, melynek összege évente 2 alkalommal változhat. 2009-ben ez az összeg 75.000 Ft/hó volt.

Célunk, hogy a Szeretetotthonba beköltözők ne csak lakhatást, és teljes ellátást kapjanak, hanem valóban otthonra találjanak életük utolsó szakaszában. Különös hangsúlyt kap az emberi méltóság megőrzése az utolsó percig.

 

Az Otthon rövid története

A magyarországi evangélikus papnék 1926-ban tartották első konferenciájukat, ahol számba vették feladataikat, szolgálatuk lehetőségeit. Ennek alapján 1928-ban szövetségbe tömörültek. Az Evangélikus Papnék Országos Szövetségének (EPOSZ) alapszabálya két kiemelt fontosságú határozatot tartalmazott:

•         özvegy papnék segítése, gondjaik hordozása

•         papnék képzése

Az özvegy papnék részére létesítendő otthon eszmei elindítója, megvalósítója Blatniczka Pálné országos főtitkár volt.

1929 áprilisában megvásárolták a Zsófialigeti, Szent László úti épületet dr. Raffay Sándor bányakerületi püspök segítségével.

Az épület célszerű átalakítása és berendezése sok időt vett igénybe. A megnyitás ünnepélyes alkalma 1931 őszén volt. Nem véletlenül került az épület homlokzatára: „ERŐS VÁR A MI ISTENÜNK!”, mert Istennek különös csodája, hogy abban a nehéz gazdasági helyzetben az Evangélikus Özvegy Papnék Otthona megvalósulhatott.

A II. világháború idején az Otthon, mint szeretetintézmény a budapesti Svéd Királyi Követség oltalma alá került. Épületkárok keletkeztek, de élelmezési gondok nem voltak. Személyi veszteség nélkül élték át a nehéz időket.

1950. március 6-án az EPOSZ – kényszerintézkedésre – feloszlott, ezzel a háttér megszűnt.

Az Otthon a Magyarországi Evangélikus Egyház tulajdona lett.

1964-ben az épület halaszthatatlan renoválása a LVSZ jelentős segítségével valósult meg.

1991. május 20-án új épületszárny átadására került sor, ugyancsak jelentős külföldi segítséggel.

Napi ige

[insert_php]

$a = file_get_contents(„http://zope.lutheran.hu/portal/napiige/csakige”);

$output = iconv(„ISO-8859-2”, „UTF-8”, $a);

echo ($output);

[/insert_php]

Gyülekezeti események