Farsangi imahét, 2010. február 14–21.

Hatvanadik alkalommal rendeztük meg gyülekezetünkben az 1950-ben bibliakörös asszonyok kezdeményezésére és Solymár János lelkész támogatásával elindított – nálunk hagyományos, az országban egyedülálló – farsangi imahetünket.

A családias hangulatú estekre idén is részben a környéken szolgáló, főként újonnan beiktatott lelkészek látogattak el, alkalmat teremtve ezzel arra, hogy bemutatkozhassanak nekünk, és ők is jobban megismerjék a csömöri gyülekezetet. Többen képeket is hoztak magukkal, s a számítógép segítségével beszéltek gyülekezeteikről, tevékenységükről, missziójukról.

A meghívott vendégek közül sokan először, mi, csömöriek pedig már sokadszor tapasztaltuk, hogy a kuglicskák, hólabdák, kraflák, diós zsákok, hókiflik és kozáksapkák íze a kezdetek óta mit sem változott. Sem a citromos tea illata, sem a párnákon a sarokban ülő ifisek, sem az előadóra, s általa az Igére figyelő hálás hallgatóság.

hirek-farsangi-imahet-1

Egyvalami mégis más volt most: ebben az évben először fordult elő, hogy a vendéglátó, teafőző asszonyok jelezték az eggyel fiatalabb korosztály felé, hogy szívesen vennék segítségüket. Nem titkolt szándékuk volt, hogy átadják mindazt, amit ők is megtanultak egykor: az évek során kialakított „menetrendet”, az imahét „koreográfiáját”. Ezért idén már nemcsak a konfisok és ifisek segédkeztek a teatöltögetésben, süteményfelszolgálásban. A harmincas-negyvenes korosztályból álló „öregifi” csapata is kivette a részét a terítésből, mosogatásból, tálalásból: megismertük az édes és sós sütistálak optimális arányát, s hogy ha éppen hoznak kalácsot, fánkot, hát azokat külön tányéron kell tálalni.

hirek-farsangi-imahet-2

A hétköznapi esti alkalmak igehirdetései, az áhítatok, a könnyedebb vetítések, valamint az oldott hangulatú teázások idén is a csömöri evangélikusok hatvan évvel ezelőtt felmerült igényét szolgálták: együtt lenni jókedvűen, lelki és testi táplálékkal a magunk módján elbúcsúzni a farsangi időszaktól.  Az egyhetes imahét hagyományosan Böjt első vasárnapján zárult ünnepi istentisztelettel, amelyen a gyülekezethez rokoni szálon is kötődő Baranyay Csaba kőszegi lelkész prédikált.

A farsangi imahét meghívott vendégei:

Vasárnap: Vető István cinkotai lelkész
Hétfő: Németh Mihály maglódi lelkész
Kedd: Bódi Emese, az Evangélikus Hittudományi Egyetem latin-művészettörténet tanára
Szerda: Ponicsán Erzsébet, Budapest-rákospalotai lelkész
Csütörtök: Pethő Attila és Pethő-Udvardi Andrea teológus doktorandusz hallgatók
Péntek: Fatalin Helga hatvani lelkész
Szombat: Baranyayné Rohn Erzsébet kőszegi lelkész
Vasárnap: Baranyay Csaba kőszegi lelkész

Napi ige

[insert_php]

$a = file_get_contents(„http://zope.lutheran.hu/portal/napiige/csakige”);

$output = iconv(„ISO-8859-2”, „UTF-8”, $a);

echo ($output);

[/insert_php]

Gyülekezeti események