A gyülekezet kórusa

Sok-sok alkalmon, ökumenikus imahéten, egyházzenei kórustalálkozón, templomi koncerten hallgattuk évek óta a helyi egyházak lelkes kórusait, s az erőteljesen kontrollált irigykedésünk mellett/után biztosan felmerült bennünk a kérdés: nekünk miért nincs ilyenünk??? Hiszen mi is szeretünk dalolni, gyönyörű énekeink vannak, és ugyan miért ne lennénk képesek többszólamban is megtanulni és előadni azokat?

Akik részt vettek akár karácsonykor, akár húsvétkor az ünnepi istentiszteleten, vagy az idei ökumenikus imahét estéin, hallhatták, hogy ez a kérdés nem kérdés többé: nekünk is van kórusunk!

Johann Gyula lelkész vezetésével tavaly ősz óta próbál kitartó lelkesedéssel a húsz és huszonöt fő közötti létszámú csapat, mára stabil szoprán, alt, mezzo és basszus szólamokkal. A próbákat keddenként tartják bibliaóra után az imateremben, e cikk írója által megtapasztalt oldott, vidám hangulatban. A beéneklés állva történik, hogy a levegő útját ne törje meg az ülőhelyzet okozta hasi derékszög, de azért a sokszor több mint egyórás próbát a kórusvezető kivételével ülve dolgozzák végig az énekesek. A sok jól ismert, énekeskönyvben is megtalálható ének mellett új, nehéz és ismeretlen műveket is tanulnak, a tagok saját bevallása szerint bizony kőkemény, izzadságos munkával…

Mint minden kórusnak, a mienknek is egyik alapmotivációja a fellépés, ezért reméljük, mostantól nagyobb ünnepeinken és fontos egyházi alkalmakon hallgathatjuk őket. Nemsokára izgulhatunk értük és szoríthatunk, hogy minden hang a helyén legyen az áprilisi Egyházzenei Kórustalálkozón, hiszen idén először kaptak meghívást a katolikus templomban már huszadik alkalommal megrendezendő rangos eseményre. A községet elhagyva pedig először Domonyban debütál majd a csömöri evangélikusok énekkara, május 9-én délután 3 órakor az Egyházmegyei Kórustalálkozó meghívott résztvevőjeként. Legyen áldás mindkét szereplésükön!

Napi ige

[insert_php]

$a = file_get_contents(„http://zope.lutheran.hu/portal/napiige/csakige”);

$output = iconv(„ISO-8859-2”, „UTF-8”, $a);

echo ($output);

[/insert_php]

Gyülekezeti események