Miskolc-Diósgyőr-Gönc-Vizsoly. Egy kirándulás képei

Szeptember 25-én, a gyülekezetből mintegy ötvenen, borús időben indultunk útnak Boda Zsuzsa vezetésével, lelkészünk és családja kíséretében.

A nem túl hosszú utat jókedvű énekléssel tettük meg, s a zsúfoltnak ígért program miatt első állomásunkon, Miskolcon célirányosan „vettük be” azonnal a belvárosi templomot. Sándor Frigyes esperes úr mesélte el a templom történetét, benne a Székely Bertalan festette különleges oltárképet, melynek értéke meghaladja magáét a templomét. (Nem írnám le, hogy a kép miért különleges, csak reménykedem abban, hogy kedve lesz másnak is utánajárni!)

A híres Deszka-templomról csak annyit tudtunk szinte mindannyian, hogy 97-ben gyújtogatás áldozata lett, és szinte porig égett. Mi már a csodás környezetben, gondos és értő kezek nyomán, közadakozásból újjáépült templomot láthattuk, és a csodával határos módon „megmenekült” Bibliát, amely csak a szélein pörkölődött meg a tűzvészben, az Írás szinte érintetlen maradt.

Diósgyőr következett, ahol meseszép fasoron vezetett utunk a vár aljában épült evangélikus templomhoz, ahol Molnár József lelkész úr várt és mutatta be templomát, ám ekkor már az átellenben lévő Talizmán vendéglő csábítói illatai hívogattak bennünket. A hangulatos étterem fínom falatainak elfogyasztása után még egy kerti esküvő előkészületeit is megnézhettük (az Úr szerethette az ifjú párt, mert ekkor már melegen sütött a Nap!).

Sokáig itt sem időzhettünk, mert várt ránk még Gönc és Vizsoly.

Van, akinek Göncről az első magyar bibliafordító, Károli Gáspár, míg másnak a gönci barackból készült pálinka jut eszébe. Akinek azonban Csomós Ildikó papné mesél Göncről, az ott élők templom- és egyházszeretetéről, az nem mindennapi élményhez jut! A templom melletti kis múzeum a számtalan nyelven megjelent bibliák bemutatásának valódi kincsestára, jó lett volna hosszabb ideig gyönyörködni bennük!

Vizsoly nem volt nagy meglepetés: a románkori gótikus templom egyike legbecsesebb műemlékeinknek, ennek megfelelően gondozzák és védik. A 13. századi freskók eredeti formájukban (éppen hogy) láthatók, de a szemet a templom hajójában elhelyezett eredeti nyomdagép vonja magára azonnal. Sipos-Vízaknai Gergely lelkész úr nem történelemórát, hanem istentiszteletet tartott – többünk lelki épülésére.

Köszönet a kirándulás szervezéséért és bonyolításáért az idegenvezetői erényeket is csillogtató Boda Zsuzsának, a jó hangulatért pedig a gyülekezet összes tagjának.

Napi ige

[insert_php]

$a = file_get_contents(„http://zope.lutheran.hu/portal/napiige/csakige”);

$output = iconv(„ISO-8859-2”, „UTF-8”, $a);

echo ($output);

[/insert_php]

Gyülekezeti események