Ennyi minden történt egyetlen napon…

Június 19-én, negyedik alkalommal tartottuk meg a mindig mozgalmas, feszes programú Gyülekezeti Napot. A vendéglátásért felelős „öregifisek” úgy érezték, most mintha kevesebb csömöri evangélikus töltötte volna együtt a napot, de a terítékek számából ítélve azért idén is körülbelül kétszáz vendég vett részt az alkalmakon.

A nap ismét a Vasival indult, ám a vezetők ez alkalommal felsétáltak a gyerekekkel a könyvtárba, ahol különféle tevékenységekkel töltötték együtt a délelőttöt. Körülnéztek az épületben, könyvjelzőt készítettek, kézműveskedtek és bibliai vetélkedőben is részt vehettek. Ebédre aztán visszaérkeztek a gyülekezeti házba.

A felnőttek eközben Mekis Ádám esperes prédikációját hallhatták a Szentháromság ünnepi istentiszteleten. A kertben kora reggeltől készült az ebéd. Dobos Ferenc és Kemény Csaba egy-egy üstben marhagulyást, Biró Attila tárkonyos csirkeragu levest főzött. A vendégek két részletben érkeztek, hiszen aki úgy készült, az istentisztelet végén úrvacsorát vehetett, így ők később ültek asztalhoz. Az egytálételből viszont mindenki jóllakott, a második fogás hagyományosan az asszonytestvérek által készített finomabbnál finomabb házi süteményekből állt.

Fél kettőkor már ismét a templomban ült a gyülekezet nagy része. A tanévzáró istentisztelet a rövid prédikáció, sok „ifis” ének, valamint az ovis és vasis csoportok jelenetei után a Himnusszal zárult. Ezután a gyülekezet kórusa énekelt öt darabot a repertoárból, ezzel zárták az idei évadot. Ősszel ismét találkoznak majd minden szerdán.

A napot záró előadásra Johann Gyula lelkész Dr. Kertész Botond történészt hívta meg, aki a Csömör faluját egykor birtokló Chemeri Zay családból származó Zay Károlyról tartott előadást. A figyelmes hallgatóság megtudhatta, hogy ez a számunkra nem annyira ismert személyiség a reformkor egyik leghaladóbb politikusa volt, az Evangélikus Egyház országos felügyelője és az evangélikus oktatás nagy megújítója. Az előadó azt kérte a gyülekezettől, hogy „szeressék Zay Károlyt”, s e szavakkal adta át a gyülekezetnek meghatározatlan idejű letétbe az Országos Evangélikus Múzeum nagyméretű olajfestményét, Csömöri Zay Károly portréját.

Napi ige

[insert_php]

$a = file_get_contents(„http://zope.lutheran.hu/portal/napiige/csakige”);

$output = iconv(„ISO-8859-2”, „UTF-8”, $a);

echo ($output);

[/insert_php]

Gyülekezeti események